TAVSE BIBLIOTEKER

Tirsdag d. 1. november kl. 16.00-20.00 åbnes Forfatterskolens bibliotek for publikum i en ny skikkelse.

I efterårssemestret 2022 huser Forfatterskolen det kunstneriske projekt Tavse biblioteker i skolens bibliotek. Forfatter og billedkunstner Franziska Hoppe vil i løbet af oktober måned gennemgå hele Forfatterskolens bibliotek og bog for bog, hylde for hylde vende alle de bøger om, hvis forfattere er født i Vesteuropa og USA. Og d. 1. november åbner det således bagvendte bibliotek med en panelsamtale med Maja Lee Langvad, Julia Suarez-Krabbe, Lesley-Ann Brown, Mikas Lang og Nazila Kivi.

De fem nævnte er inviteret til hver at indkøbe og introducere ti bøger, der i deres øjne mangler på hylderne i Forfatterskolens bibliotek.

Forfatterskolen vil med denne panelsamtale tage hul på et afgørende institutionsselvkritisk arbejde med at lade biblioteket tale på de områder, hvor det før har været tavst.

Dørene åbner kl. 16.00 og selve arrangementet starter kl. 17.00. Arrangementet vil blive holdt på dansk og engelsk.

Om Tavse biblioteker skriver kunstneren:

”Projektet handler om, hvilke bøger der har fået plads i vores uddannelsesinstitutioners bogsamlinger, og hvilke der ikke har. Det spørger til, hvad det er for en viden, skolerne gør tilgængelig for sine studerende, og hvem de på den måde fortæller, at det er vigtigt at lytte til, og hvem man bare kan ignorere.

Både konkret og i overført betydning danner biblioteket rammen for Forfatterskolens undervisning, og Tavse biblioteker ser derfor også på, hvad det er for en kontekst, bogsamlingen skaber for skolens diskussion om, hvad en tekst kan være, hvad den kan sige, og ikke mindst hvordan den kan sige det. Biblioteket blev til, da skolen overtog den tidligere rektor Poul Borums private bogsamling, og hvis man ser ned over hans “Sprøjtekanon” fra 1995 – hans liste over hvilke bøger, han mente, en forfatter burde have læst – er den, som han også selv anerkender, udpræget eurocentrisk. Men er det nok bare at anerkende det og så fortsætte, som om intet var hændt? Tavse Biblioteker arbejder med at gøre det fravær synligt, som ellers til daglig bliver holdt skjult af de bugnende hylder, og ikke mindst at flere perspektiver, erfaringer og litterære traditioner kan begynde at fylde på hylderne – både konkret og i overført betydning.”

På Forfatterskolen har vi frem til nu ikke haft en indkøbspolitik. Det kan delvis forklares ved det at biblioteket grundlæggende er bygget på donationer – og dem er vi taknemmelige for. Samtidig anerkender Forfatterskolens nuværende rektor og lærerkollegium, at det ikke er godt nok at fortsætte som om intet var hændt – og vi tager således udfordringen op. Tavse biblioteker er startskuddet på arbejdet med at lade de stemmer tale, der hidtil har været underrepræsenterede i vores bogsamling.

Om de medvirkende:

Franziska Hoppe (f. 1990), forfatter, billedkunstner og oversætter, er uddannet fra den svenske forfatterskole Litterär Gestaltning i Gøteborg og tog sin afgang fra Det Kongelige Danske Kunstakademis billedkunstskoler i 2021. Tekst har altid været hendes foretrukne medie og materiale. Franziska Hoppe arbejder med video, skrift og performance. I sine tværmediale arbejder undersøger Hoppe blandt andet sammenhænge mellem magt og vidensdannelse. Således er udgivelsen Quijote! Quijote! en essayistisk performance og meditation over såvel den litterære kanons ulige betingelser som den skævvredne repræsentation af værker i en given offentlig bogsamling – i dette tilfælde et institutbibliotek på Det Kgl. Danske Kunstakademi.

Mikas Lang (1988) er forfatter og oversætter. Han debuterede i 2019 med digtsamlingen Melanin på Forlaget Sievers og har netop udgivet sin anden digtsamling Og spøgelser, som fik en flot modtagelse. Mikas Lang har derudover optrådt i forskellige sammenhænge med oplæsninger, foredrag og diskussioner. Han har bidraget med både skønlitterære og andre tekster til andre tidsskrifter som f.eks. Friktion og Hvedekorn. Ud over dette har Mikas Lang også et virke som oversætter, og han har bl.a. oversat nigerianske Chimamanda Ngozi Adichies “Noter om Sorg” og Frank B. Wildersons På tværs af historier. Har bl.a. udgivet Og spøgelser, hjemsøgelser, poesi/hybrid (OVO press, 2021) og Melanin, digte (Forlaget Sievers, 2019).

Julia Suárez-Krabbe er lektor i Kulturmødestudier ved Roskilde Universitet. Hendes arbejde fokuserer på race og (anti-)racisme, teorier og epistemologier fra syd og de ontologiske, epistemologiske, materielle og eksistentielle dimensioner af afkolonisering. Julia er forfatter til “Race, Rights and Rebels. Alternatives to Human Rights and Development from the Global South” (2016), og medredaktør af “Transdisciplinary Thinking from the Global South: Whose Problems, Whose Solutions?” (2022) samt “Coloniality and Decolonization in the Nordic Countries” (under udgivelse).

Maja Lee Langvad (f. 1980) er forfatter og oversætter. Hun debuterede i 2006 med digtsamlingen Find Holger Danske. I 2014 udkom bogen HUN ER VRED – Et vidnesbyrd om transnational adoption. Senest har hun sammen med Kristina Nya Glaffey udgivet Madalfabet. Hun har i samarbejde med lektor på Koreastudier på KU, Karin Jakobsen, og billedkunstner Jeuno JE Kim oversat Dødens selvbiografi af den sydkoreanske digter Kim Hyesoon. Hun har bl.a. modtaget Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat og De Skønlitterære Forfatteres Hæderspris.

Nazila Kivi er kritiker, oversætter, litteraturanmelder, ekstern lektor i kønsstudier og medgrundlægger af magasinet Friktion. Med sin sammensatte baggrund i kulturstudier, medicin og folkesundhed arbejder Kivi i krydsfeltet mellem videnskab, aktivisme og kunst med reproduktive rettigheder, minoritets- og kulturmøder og kønsteori. I juni 2019 udkom Kivis danske oversættelse af den iranske forfatter Shahrnush Parsipurs roman Kvinder uden mænd på Gyldendal. Sidenhen er yderligere Frie oplevelser (Gyldendal) og Mænd fra forskellige civilisationer (Forlaget Falco) udkommet i Kivis oversættelser.

Lesley-Ann Brown er mor, TEDX-taler, forfatter og underviser. Hun kommer fra Brooklyn, New York, og har boet i København de seneste 20 år, hvor hun gennem skrift og aktivisme har bidraget til interkulturel forståelse. Hun er medskaber af poesikollektivet Say it Loud! og hun har blandt meget andet været national talskvinde for Kvindemarchen 2017 og vært for det første women of color panel i Danmark. Hun har udgivet bøgerne Decolonial Daughter: Letters from a Black Woman to her European Son (Repeater Books, 2017) og Blackgirl on Mars (Repeater Books, 2023) – opkaldt efter hendes blog fra 2005.

Til toppen