Aasprong (N), Stolterfoht (D), Andkjær Olsen, Rolsted på Forfatterskolen

press_monica

Velkommen til oplæsning med Monica Asprong (N), Ulf Stolterfoht (D), Ursula Andkjær Olsen og Jonas Rolsted.

Det er os en stor glæde at kunne præsentere disse fire forfattere. Både Monica Aasprong, Ulf Stolterfoht og Ursula Andkjær Olsen har vi glæde af i vores undervisning på forskellig vis. Monica Aasprong har i løbet af dagen samtaler med vore elever omkring sine egne projekter. Ulf Stolterfoht, som vi blandt andet havde fornøjelsen af at møde på Documenta i Kassel i juni måned, er her for at fortælle om tysk samtidsdigtning, mens Ursula Andkjær Olsen både er aktuel med sin smukke Det 3. årtusindes hjerte og som gæsteunderviser på Forfatterskolen. Sidst er der Jonas Rolsted, der dimitterede fra Forfatterskolen i 2010, og som netop er debuteret med den nyskabende roman Flex Death.

Om forfatterne:

Monica Aasprong er født i 1969 i Kristiansund, Norge. Hun er bosat i Stockholm. Monica Aasprong har studeret ved Forfatterstudiet i Bø, Skrivarakademin i Stockholm og været litteraturredaktør ved Morgenbladet. 

Monica Aasprong har arbejdet som både forfatter og oversætter. Blandt hendes vigtigste udgivelser finder man mellom Alex Gobulev og meg, roman, Tiden Norsk Forlag, 1997, Soldatmarkedet, 2003-07 og Et diktet barn, Cappelen Damm 2010.                             

Om Et diktet barn: ”I den nye boka finner man en fortelling, om enn ikke alltid kronologisk, og teksten kan både føre tankene til en klassisk vandringstekst som Draumkvedet eller en tradisjonell dialogtekst som Kongespeilet. Man får beskrevet en relasjon mellom et Jeg og et Barn som legger ut på en reise, en vandring i nåtid og fortid, og til og med fremtid. Fortell om da jeg var liten, om min skapelse, ber barnet. Men det får ikke alltid svar på det det spør om, men på helt andre ting, og ofte ting det slett ikke vil vite eller har søkt kunnskap om. Vi hører om en mørk skog, et hav på drift, et hus som er en båt, en latter som er en gråt …”

Mere information om Monica Aasprong:
www.monicaaasprong.com
http://www.afsnitp.dk/anneks/2/omsoldatmarkedet.html
http://www.cappelendamm.no/main/Katalog.aspx?f=11736

Foto af Monica Aasprong: Pernilla Nilsson 

Ulf Stolterfoht er født  i 1963 i Stuttgart og bor i Berlin. Ulf Stolterfoht har studeret tysk litteratur og filologi i Tübingen og Bochum.

Ulf Stolterfoht har udgivet en række digtsamlinger, de fleste med titlen Fachsprachen . Den første samling, Fachsprachen I-IX udkom i 1998. For Fachsprachen X-XVIII (2002) modtog han Hans-Erich-Nossack-Förderpreis og Christine Lavant-Preis og siden, i 2004, udkom Fachsprachen XIX-XXVII, som han modtog Anna-Seghers-Prize for samt et stipendium til det tyske akademi i Rom. Fra 2008 til 2009 var han professor ved det tyske litteraturinstitut i Leipzig. Hans seneste udgivelser er), das nomentano-manifest (2009), fachsprachen XXVIII-XXXVI (2009) og ammengespräche (2010). I 2008 vandt han The 2008 US PEN Award For Poetry In Translation for Lingos I-IX, oversat af Rosemarie Waldrop. 

Mere information om Ulf Stolterfoht:
http://poetrydepot.wordpress.com/2011/03/23/ulf-stolterfoht-contemporary-german-poet/
http://www.burningdeck.com/catalog/stolterfoht.html
http://www.engeler.de/stolterfoht.html
http://ulfstolterfoht.wordpress.com/

Ursula Andkjær Olsen er født i 1970 i København, bosat i København. Ursula Andkjær Olsen er cand.mag. i musikvidenskab og filosofi fra Københavns Universitet og har gået på Forfatterskolen 1997-99. Hun debuterede med Lulus sange og taler, Arena og Lindhardt & Ringhof 2000. Siden er kommet en lang række bøger, senest Det 3. årtusindes hjerte, Gyldendal 2012.

Ursula Andkjær Olsen har modtaget arbejdslegater fra Statens Kunstfond og Litteraturrådet. Modtog Madame Hollatz’ legat i 2000, Carlsbergs idélegat i 2001, Statens Kunstfonds treårige arbejdsstipendium i 2004, Ole Wahls legat og Dan Turell-prisen i 2006, Edvard Pedersens Biblioteksfonds Forfatterpris i 2007, Det Anckerske Legat og Det Danske Akademis Otto Gelsted pris i 2010 og Holbergmedaljen i 2011.

Mere information om Ursula Andkjær Olsen:
http://www.ursulaandkjaerolsen.dk/cv/
http://www.gyldendal.dk/forfattere/ursula-andkjaer-olsen

Jonas Rolsted er uddannet fra Forfatterskolen 2010. Fra efteråret 2012 redaktør af Den Blå Port sammen med Olga Ravn og Josefine Klougart. Debuterede med Flex Death, Gyldendal 2012.

Tue Andersen Nexø i Information: ”De bedste stykker i Jonas Rolsteds imponerende debut Flex Death er også de mest flimrende, dem finder man i bogens første og sidste afsnit. De øvrige afsnit – der er ti i alt – består hver af tredive små, nummererede prosastykker, nogle gange bare en sætning, nogle gange en halv sides penge, som samler sig om en rød tråd. Dér er der næsten altid et stabilt jeg, et rum bag udsagnene. Men til start og slut strømmer prosaen af sted med ultrakorte sætninger, tit bare små fragmenter af en sansning, en tanke eller en scene. Det kunne være forvirrende, og det er det vel også, men især giver det en døsig fornemmelse af en solvarm bevidsthed. Rolsteds sætninger er som sandkorn, oprindeligt kommer de hvor som helst fra, fra andre tidsaldre, fra den anden ende af jordkloden. Der kunne være små glasskår mellem dem. Men nu glider de gennem ens fingre: »Et sprog kræver at man taler det. Bed, så skal der gives jer. En stats historie. En mand glider frem bag en bil som en klitoris bag en finger. De bløde træk som langsomt vinder hårdhed. Jeg sidder i græsset og tager sokker på. Solen er lav og hvid. Hvidt, hvidt, hvidt. Som den scene hvor Rasmus Klump laver nordlys ved at hælde sne i en maskine og dreje rundt på et håndtag. Oboens nasale klang. Smykker forklædt som våben. Det er varmt og kvinder bærer børn og glas med kaffe ud i solen.«”

Mere information om Jonas Rolsted:
http://www.gyldendal.dk/forfattere/jonas-rolsted
http://www.information.dk/315694

Til toppen